2019-07-02 08:52Pressmeddelande

Varför börjar vissa barn prata tidigare än andra?

Många föräldrar undrar säkert varför språkutvecklingen hos deras barn är snabbare, eller lite långsammare, än hos andra barn. Vad gör du om ditt barn inte pratar? När ska du börja läsa för ditt barn? Det, och mycket mer, tas upp i det senaste avsnittet av Hallands sjukhus sommarpodd.

Avsnittet gästas av Catarina Sjöberg, logoped på Hallands sjukhus Halmstad och erfaren föreläsare och forskare inom området språkutveckling hos barn.

- I genomsnitt lär sig barn 3000 nya ord varje skolår upp till femte klass, så det är lätt att tro att det är här själva läsinlärningen och språkutvecklingen börjar. Men grunden för den språkliga förmågan byggs redan i förskoleåldern, vilket många ofta glömmer bort, säger Catarina Sjöberg.

Det finns mycket du som förälder kan göra för att främja en god språkutveckling hos ditt barn. Catarina menar att den mänskliga kontakten är viktigare än någonsin med tanke på alla distraktioner som finns i samhället idag. I podden ger hon förslag på enkla övningar som du kan testa direkt med ditt barn.

- En så enkel sak som att ägna några minuter varje dag för att hitta på sagor tillsammans med ditt barn kan göra stor skillnad för barnets språkutveckling, berättar Catarina Sjöberg.

Att läsa högt för sitt barn är också en viktig byggsten för att underlätta barnets språkutveckling, något Catarina berättar mer om i avsnittet.

Du kan lyssna på sommarpodden via Podcaster, acast och på www.regionhalland.se/sommarpratarna. Nytt avsnitt finns tillgängligt varje tisdag v.26-32.

För mer information, kontakta:
Johanna Karlsson, kommunikationsstrateg, 0720-85 78 58

Relaterad media