2019-07-23 13:34Pressmeddelande

Vad kan du göra för att få ett friskt och starkt hjärta?

Nonne Miles - Gäst i Hallands sjukhus sommarpodd 2019Nonne Miles - Gäst i Hallands sjukhus sommarpodd 2019

Hjärt- och kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken i Sverige. Samtidigt är det allt färre som drabbas av hjärtinfarkter och idag drabbas hälften så många som för bara 15 år sedan. Vad kan det bero på? Hur viktigt är det egentligen att röra på sig?

Det, och mycket mer, får du reda på i det senaste avsnittet av Hallands sjukhus sommarpodd. Avsnittet ”Hjärtat och fysisk aktivitet” gästas av Nonne Miles, sjuksköterska på Hjärtmottagningen, Hallands sjukhus Varberg.

- Risken att drabbas av hjärt- och kärlsjukdom i förtid är i stort sett halverad hos en regelbundet fysiskt aktiv person jämfört med en helt fysiskt inaktiv jämnårig person. Risken kan minskas med så mycket som 50 procent, berättar Nonne Miles i avsnittet.

Även om du har drabbats av en hjärtsjukdom så är det inte farligt att anstränga dig. Rörelse är bra för hjärtat, men det är viktigt att lägga aktiviteten på en hanterbar nivå som utgår ifrån den sjukdom du har och hur lång återhämtningsperioden är för dig.

- Att själv gå till brevlådan och hämta posten är tillräckligt ansträngande för vissa, medan en rask promenad på tre kilometer passar någon annan utifrån hans eller hennes nivå, säger Nonne Miles.

I podd-avsnittet berättar Nonne mer om vilken typ av fysisk aktivitet du ska utföra om du vill uppnå positiva effekter för ditt hjärta. Hon förklarar också hur vanligt hjärtstopp är och ger tips om vart du vänder dig om du behöver hjälp att komma igång med mer rörelse i ditt liv.

Du kan lyssna på podden via Podcaster, Acast och på www.regionhalland.se/sommarpodden . Nytt avsnitt finns tillgängligt varje tisdag v.26-32.

För mer information, kontakta:
Johanna Karlsson, kommunikationsstrateg, 0720-85 78 58