2019-07-30 11:23Pressmeddelande

Så kan du hantera ångest

Under 2018 uppgav 39 procent av svenskar mellan 16-84 år att de har lätta eller svåra besvär av ängslan, oro eller ångest. Men, vad är egentligen ångest? Varför får man ångest? Kan ångest vara bra? Och vad har citroner med det här att göra?

Det, och mycket mer, får du reda på i det senaste avsnittet av Hallands sjukhus sommarpodd. Avsnittet gästas av Maria Linde, sjuksköterska på avdelning 19, en allmänpsykiatrisk avdelning på Hallands sjukhus Halmstad.

- Ångest är en intensiv känsla av obehag och oro som känns i kroppen. Eftersom det känns så starkt i kroppen kan det vara svårt att förstå att det har att göra med hur man mår psykiskt. Du kan till exempel känna ett tryck över bröstet eller att du får svårt att andas, förklarar Maria Linde i avsnittet.

Ångest och oro är en del av livet. Men oro och ångest kan också kraftigt begränsa våra liv. Att lära sig mer om ångest kan vara ett sätt göra den mindre skrämmande.

- Det finns en hel del man kan göra för att öka sin motståndskraft mot både ångest och stress, till exempel fysisk aktivitet och meditationsövningar. I avsnittet ger jag förslag på praktiska övningar som du kan testa direkt, berättar Maria Linde.

Det är viktigt att poängtera att olika åtgärder mot ångest passar olika personer. Det finns ingen patentlösning, utan man behöver prova sig fram.

I podd-avsnittet berättar Maria också om hur man som närstående till en person som lider av ångestproblematik kan hjälpa till och vilken hjälp som finns att få om du behöver professionell hjälp från hälso- och sjukvården.

Du kan lyssna på podden via Podcaster, Acast och på www.regionhalland.se/sommarpodden . Nytt avsnitt finns tillgängligt varje tisdag v.26-32.

För mer information, kontakta:
Johanna Karlsson, kommunikationsstrateg, 0720-85 78 58