2020-06-04 16:54Pressmeddelande

Så förbereder sig Halland för besökare i sommar

Idag presenterade Folkhälsomyndigheten sina rekommendationer för sommaren. Halland är en av de regioner som lockar många semesterfirare och som just nu förbereder sig på att ta emot ett stort antal besökare.

– Vi vet ju inte hur svenskarna kommer semestra i sommar, men mycket tyder på att vi kommer få många sommargäster även i år, säger Jonas Olsson, ansvarig på Visit Halland.

Under Folkhälsomyndighetens presskonferens tidigare idag, presenterades vad som gäller kring resandet i sommar. I stora drag handlar det om att symtomfria personer får resa inom Sverige men uppmanas till att ta personligt ansvar och fortsätta följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

- Vi vet ju inte hur svenskarna kommer semestra i sommar, men mycket tyder på att vi kommer få många sommargäster även i år. Vi måste helt enkelt förbereda oss på att kunna ta emot ett stort antal besökare på ett säkert sätt, säger Jonas Olsson.

Planeringen för att ta emot turister i Halland har pågått sedan början av mars, parallellt med utvecklingen av coronapandemin. På grund av pandemin har destinationsarbetet styrts om från att locka turister till Halland till att bland annat underlätta ett säkert semestrande för invånare och besökare i länet. Kommunerna och företagen i regionen, förbereder nu sina verksamheter och det offentliga rummet för att möta en ökande tillströmning av gäster.

- En förutsättning om man väljer att resa under sin semester är att man följer rekommendationerna under sin resa och på den plats man besöker, säger Region Hallands smittskyddsläkare Maria Löfgren. Det är avgörande för att behålla ett relativt stabilt läge vad gäller det låga antalet sjuka. Samtidigt måste vi säkra upp Halland för en situation där vi både har ett ökat antal besökare och invånare som semestrar hemma.

En insats som kan underlätta för ett säkert semestrande är den app som Visit Halland vidareutvecklar löpande. Appen ska göra det enklare för invånare och besökare att hitta utflyktsmål och aktiviteter som inte samlar så många gäster på samma gång.

– Appen är en av flera insatser som vi kommer att lansera för att stötta besöksnäringen och underlätta ett säkert semestrande för både invånare och besökare i Halland i sommar. Vi vill visa på ett fint värdskap och hjälpa våra besökare att undvika trängsel, genom att tipsa om att Halland har ett stort utbud av stränder och utflyktsmål att upptäcka. Vi uppmuntrar även kommunerna och näringslivet att fortsätta det goda arbetet med att följa folkhälsomyndighetens rekommendationer, säger Jonas Olsson.

I fjol hade Halland 1,8 miljoner gästnätter under juni till och med augusti. I länet bor dessutom nästan 335 000 invånare och en mängd sommarhallänningar, som man räknar med kommer att stanna hemma i större utsträckning i år än tidigare år. Trycket på hotell, camping och andra boenden i regionen har ökat de senaste veckorna och med tanke på att reserestriktionerna nu hävs för symtomfria personer kan bokningsläget komma upp i nästan samma nivå som tidigare år.

– Vi kommer att göra vårt yttersta för att ta omhand de som är i behov av vård i Halland, säger säger Maria Löfgren smittskyddsöverläkare i Halland. För att skydda sig själv, sina närmaste och inte belasta sjukvården i onödan i sommar, är det mycket viktigt att hålla sig hemma om man har sjukdomssymtom och undvika trängsel.

För ytterligare information:

Jonas Olsson, ansvarig för Visit Halland/Näringslivsavdelningen, Region Halland