2020-06-16 09:00Pressmeddelande

Nu inleds allmän provtagning för covid-19!

Från onsdagen den 17 juni kommer invånarna i Halland, inklusive vård- och omsorgspersonal, med symtom på covid-19 att kunna testa sig för att se om man har en pågående covid-19-infektion. Plats och tid för provtagning bokas genom att logga in på www.1177.se. Därefter åker man till provtagningsplatsen där man genomför provtagningen på sig själv.

På drygt en vecka har nu Region Halland riggat för att samtliga grupper i samhället ska kunna provta sig om de har symtom på covid-19. Halland tackade ja till ett nationellt erbjudande från Folkhälsomyndigheten som innebär att självprovtagning kommer att kunna erbjudas i samtliga kommunerna i Halland från onsdagen den 17 juni klockan 11.00.

- Erbjudandet och hårt arbete har gjort det möjligt för oss att nu snabbt kunna erbjuda allmän provtagning av covid-19. Att invånaren genomför självprovtagning och att ett externt labb genomför analyserna gör det möjligt. Patienter på sjukhus, de som söker för vård till vårdcentralerna samt de som är under 18 år kommer provtas inom den ordinarie hälso- och sjukvården, berättar Anders Åkvist, regional chefläkare.

Välkomna till visning av hur självprovtagning sker från beställning till provtagningsplats och genomförande

Plats: Halmstad Arena - Östra parkeringen mittemot Sannarpsgymnasiet, Halmstad

Tid: Onsdagen den 17 juni kl 9:00

Medverkande: Anders Åkvist, regional chefläkare, Mika Jägerstedt, projektledare för utökad provtagning och Charlotte Tavelin, kommunikationsstrateg

Visning: Flödet och testning kommer genomföras i sin helhet så att det finns bra möjligheter för filmning och fotografering.

Kontakt: Charlotte Tavelin, kommunikationsstrateg, charlotte.tavelin@regionhalland.se, tfn: 070-215 17 55

Massmedia hälsas välkomna vid denna visning för att kunna filma och ta bilder enkelt utan att behöva ta hänsyn till de invånare som kommer för självprovtagning. Om reportage behöver göras vid senare tillfälle framöver kring provtagningsplatserna sker det efter kontakt med kommunikationsavdelningen.