2020-07-07 11:05Pressmeddelande

Närsjukvården Halland anmäler händelse till IVO enligt lex Maria

Närsjukvården Halland anmäler en händelse vid Folktandvården Getinge till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, enligt lex Maria.

Händelsen handlar om en patient som i samband med lagning av en tand svalt ett borr. I samband med behandling av tanden lossnar det borr, som används för putsning av tanden, och hamnar i svalget och patienten sväljer borret. Patienten bokas för en röntgenundersökning av magsäck och tarm enligt rutin.

Händelsen har utretts och handlingsplan upprättats. En förbättringsåtgärd handlar om att alltid användartesta instrumenten en extra gång precis innan användning på patient. Den här typen av händelser ska även granskas av Inspektionen för vård och omsorg enligt Lex Maria och anmälan till IVO har gjorts.

För mer information, kontakta:
Sandra Lindkvist-Karlén, klinikchef Folktandvården Getinge, nås via Region Hallands växel, tfn 035-13 10 00.

Fakta om patientsäkerhet och lex Maria
Patientsäkerhet handlar ytterst om skydd mot vårdskada. Med vårdskada menas kroppslig eller psykisk skada eller lidande som en patient drabbas av i kontakten med hälso- och sjukvården. Vårdskador kan ha olika allvarlighetsgrad, allt från att patienten avlider av skadan eller får bestående men, till att patienten blir helt bra.

Vårdgivaren ska utreda och anmäla händelser som har medfört eller hade kunnat medföra en allvarlig vårdskada till Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Denna regel kallas lex Maria. Syftet med utredningen ska vara att så långt som möjligt klarlägga händelseförloppet och vilka faktorer som påverkat det, samt ge underlag för beslut om åtgärder som ska ha till ändamål att hindra att liknande händelser inträffar på nytt, eller att begränsa effekterna av sådana händelser om de inte helt går att förhindra.

IVO:s ansvar när det gäller anmälningar enligt lex Maria är att granska vårdgivarens utredning. Om IVO bedömer att vårdgivarens utredning följer gällande bestämmelser avslutar IVO ärendet.

Enligt bestämmelserna i patientsäkerhetslagen (2010:659)
- ska hälso- och sjukvårdspersonalen rapportera risker för vårdskador samt händelser som har medfört eller hade kunnat medföra en vårdskada till vårdgivaren
- har vårdgivaren en skyldighet att utreda händelser i verksamheten som har medfört eller hade kunnat medföra en vårdskada
- ska vårdgivaren anmäla händelser som har medfört eller hade kunnat medföra en allvarlig vårdskada till IVO.

Mer information om lex Maria på www.ivo.se

kommunikationschef Närsjukvården
Anna Stålnacke