2020-03-27 12:30Pressmeddelande

Läget är allvarligt - Region Halland vill nå personer som är 70+

Smittskydd Halland konstaterar att smittspridningen är mer omfattande i Halland och att läget är allvarligt. Nu har vi alla ett stort ansvar att skydda de som kan drabbas hårdast, äldre och riskgrupper. Region Halland satsar därför på en stor informationskampanj, för att nå fram till personer som är 70 år och äldre, med information om coronaviruset (covid-19).

I tidningsannonser och vykort, som skickas till alla hushåll med personer som är 70 år och äldre, hoppas regionen att den särskilt utsatta gruppen lyssnar och tar till sig av budskapet.

Vi vill göra en särskild insats för att nå ut till den här gruppen eftersom det är extra viktigt att de nås av de rekommendationer som nu gäller. Erfarenheter från andra länder visar att personer över 70 år drabbas hårdast av sjukdomen covid-19. Om de skyddar sig i den här situationen hjälper det både dem och oss andra, säger Maria Löfgren, smittskyddsläkare i Halland.

Under nästa vecka kommer cirka 53 000 halländska 70-plussare att få ett vykort i brevlådan. Budskapen är:

• Stanna hemma och begränsa dina nära kontakter
    • Undvik platser med många människor, som bussar och affärer
    • Var gärna utomhus, ta en promenad, men inte i grupp
    • Håll kontakten med nära och kära via telefon
    • Be om hjälp med att handla

Sjukvården kommer att bli hårt belastad när fler behöver sjukhusvård och det är därför viktigt att skydda sig själv och andra, genom att följa råden. Genom att ta ansvar nu värnas sjukvården i Halland.

Kontaktperson inför intervjuer:
Johanna Wiechel Steier, kommunikationsdirektör