2020-08-31 05:00Pressmeddelande

Kvinnor 70+ erbjuds mammografi på särskilda dagar

Under hösten avsätter mammografimottagningarna i Halland särskilda dagar då endast kvinnor som är över 70 år kallas till screening. Syftet är att minska risken för smittspridning i riskgruppen, och att kvinnorna ska känna trygghet under sitt besök på mottagningen under coronapandemin.

- Vi vet att smittspridningen är låg i denna åldersgrupp och därmed minimeras risken för att smittas i samband med screeningbesöket hos oss. Det är viktigt att kvinnorna kommer på sin hälsoundersökning och att de kan känna trygghet under sitt besök, säger Inger Hallin, verksamhetschef på Röntgen Halland.

En stor del av kvinnorna i riskgruppen kallades inte under den pågående pandemin, utifrån Folkhälsomyndighetens rekommendationer för riskgrupper, och en del kvinnor valde att avvakta med sitt besök till mottagningen. Kallelser till screening under hösten med start vecka 37 har nu börjat sändas ut till dessa kvinnor.

- Vi vill uppmana dem som kallas till screening att komma på sin bokade tid, eller via telefon boka om till en annan särskilt avsatt dag, säger Inger Hallin.

Mammografi innebär att brösten röntgas med en speciell teknik. Mammografi används också för att hitta bröstcancer tidigt. I Halland erbjuds alla kvinnor i åldrarna 40-74 år hälsoundersökning med mammografi med 18-24 månaders mellanrum. Undersökningen görs i Kungsbacka, Varberg, Falkenberg och Halmstad. Kvinnan får en kallelse med tid till mammografi när det är dags för undersökning. Undersökningen är kostnadsfri.

Kommunikationsstrateg Ambulans, diagnostik och hälsa
Lisa Falkeby