2019-07-16 06:38Pressmeddelande

Kan man bli beroende av vad som helst?

I Sverige lider närmare en halv miljon människor av beroendesjukdom och många har också problem med samtidiga andra psykiatriska diagnoser och social utsatthet. Men vad är egentligen ett missbruk? Hur vet du om du har ett beroende? Det, och mycket mer, tas upp i senaste avsnittet av Hallands sjukhus sommarpodd.

Avsnittet ”Missbruk och beroende” gästas av Maria Stening, sjuksköterska på beroendeavdelning 24, Hallands sjukhus Varberg. Hon och hennes kollegor tar emot och hjälper patienter med omfattande beroendeproblem varje dag.

- Det har sedan lång tid tillbaka funnits ett stigma kopplat till personer med exempelvis alkoholberoende. Vi märker att många fortfarande stämplar dessa människor som slarviga och karaktärslösa när de i själva verket använder alkohol som en sista utväg för att slippa må dåligt, berättar Maria Stening.

I Halland är alkohol- och cannabisberoende vanligast bland invånarna. Avdelning 24 tar emot patienter med akut behov av sjukvård för sitt beroende, och vanligast är patienter med alkoholberoende eller opioidberoende.

- Oavsett vad du är beroende av så kan man säga att det involverar samma system i hjärnan, det som vi i folkmun kallar belöningssystemet. Men oavsett vilket slags beroende du har så ger det många negativa konsekvenser för ditt liv och din hälsa, berättar Maria Stening.

I podd-avsnittet berättar Maria mer om vilken problematik som ligger bakom en beroendesjukdom och hur du vet om du eller en närstående är i riskzonen. Hon lyfter också fram vikten av närståendes stöd och förståelse för beroendesjukdom i tillfrisknandeprocessen och hur vi tillsammans kan minska stigmat för missbruk och beroende för att fler ska våga söka hjälp.

Du kan lyssna på podden via Podcaster, Acast och på www.regionhalland.se/sommarpodden. Nytt avsnitt finns tillgängligt varje tisdag v.26-32.

kommunikationschef Hallands sjukhus
Marianne Kondrup