2019-08-06 13:13Pressmeddelande

Hur kan du bota din tandläkarskräck?

Hälften av alla vuxna känner obehag för att gå till tandläkaren. Ungefär fem procent lider av så pass svår rädsla att de är i behov av specialistvård. Men vad beror egentligen rädslan på? Och vad kan du göra själv för att minska din eller ditt barns rädsla för ett tandläkarbesök?

Det och mycket mer, berättar Ante Zakrisson, övertandläkare, och Antje Stenberg, specialistpsykolog, om i det sista avsnittet av Hallands sjukhus sommarpodd: ”Tandläkarskräck - vad gör jag?” De hjälper patienter med stor tandvårdsrädsla, ofta vardagligt kallat tandläkarskräck, på Specialisttandvården vid Hallands sjukhus Halmstad.

 - Vad många inte vet är att tandvårdsrädsla är en specifik fobi, som till exempel spindelrädsla eller höjdskräck. Fobin tillhör gruppen ångestsyndrom och kan botas i behandling, berättar Antje Stenberg i avsnittet.

Det rör sig oftast om en sammansatt rädsla för exempelvis smärta, ljud eller kontrollförlust. Ibland kan till exempel ljudet av en borr vara tillräckligt för att trigga igång rädslan.

Vad kan du göra själv?
I podd-avsnittet ger Ante och Antje dig tips på hur du själv kan gå till väga för att minska din eller ditt barns rädsla för ett tandläkarbesök. I de flesta fall kan du få hjälp för din tandvårdsrädsla på plats hos din ordinarie tandläkare vid Folktandvården eller en privat klinik.

- Det viktigaste är att berätta för din tandläkare om du är rädd. Att du pratar om din rädsla gör att tandläkaren kan anpassa behandlingen så att du får mer information om vad som kommer att hända och därmed känner mer kontroll över behandlingen, tipsar Ante Zakrisson.

Fler tips och svar på frågor om tandläkarskräck hittar du i podd-avsnittet.

Du kan lyssna på podden via Podcaster, Acast och på www.regionhalland.se/sommarpodden.

För mer information, kontakta:
Johanna Karlsson, kommunikationsstrateg, 0720-85 78 58


Om Region Halland

Region Hallands uppdrag är att driva frågor inom hälso- och sjukvård, näringsliv, kultur, miljö, infrastruktur med mera. Vår vision är att Halland ska bli den 'Bästa livsplatsen'. Med det menar vi att Halland ska bli den bästa platsen att bo på, utbilda sig, arbeta och driva företag inom.

Relaterad media