2020-01-24 06:30Pressmeddelande

Hög tid att vaccinera sig!

Säsongens influensatopp väntas komma under februari eller mars och än finns det tid för vaccination, säger smittskyddsläkaren i Halland.

I nuläget är det få personer i Halland som har eller har haft influensan, visar ny statistik. I hela riket är influensaaktiviteten låg men spridningen väntas öka under de kommande veckorna, nu när många återvänt till arbete och skola efter ledigheterna.

- Det är hög tid att vaccinera sig eftersom det tar upp till två veckor att få fullt skydd av vaccinationen. Vaccinets effekt beräknas kvarstå i cirka 6 månader, säger Anders Enocksson, smittskyddsläkare i Halland.

Personer som riskerar att bli allvarligt sjuka rekommenderas vaccin. Dit hör gravida, personer som är 65 år och äldre, personer med vissa kroniska sjukdomar som exempelvis hjärtlungsjukdom, diabetes eller kraftigt nedsatt immunförsvar.

På alla Hallands vårdcentraler finns möjlighet att boka tid för vaccination och i nuläget finns vaccin kvar på majoriteten av de halländska vårdcentralerna.

Kontakt:
Anders Enocksson, smittskyddsläkare, Region Halland