2019-06-10 08:37Pressmeddelande

Hallands första dansläger för personer med Parkinson

Kvinna som dansar.

Dans och balansträning för personer med speciella behov står i fokus för vårt utvecklingsarbete på området kultur och hälsa, 17–19 juni arrangeras ett dansläger på Löftadalens folkhögskola för personer med Parkinson.

– Kulturaktiviteter har en avgörande betydelse för en individs hälsa och känsla av välbefinnande. Vi möts i dans, rörelse och musikupplevelser, umgås och njuter av det vackra kustlandskapet kring Åsa, berättar Hugo Tham, som är initiativtagare och utvecklare inom kultur och hälsa i Region Halland.

Som ett led i implementeringsarbetet kring kultur och hälsa arrangeras ett läger med dans för Parkinson på Löftadalens folkhögskola 17–19 juni. Metoden baseras på forskning och har utvecklats för målgruppen av Dance for PD (Brooklyn, NY) sedan 2001. En metod som nu spridit sig över hela världen och är mycket uppskattad av målgruppen.

Intresset för danslägret är enormt och speglar behovet av att få göra något otippat oavsett sjukdom. Efter bara en vecka var alla 60 platser uppbokade av deltagare från hela Sverige.

Deltagarna åker själva eller tillsammans med anhöriga och de bor, äter och dansar i tre dagar. Vi besöker Tjolöholms slott och dansar tidstrogen dans. Några av Sveriges främsta danspedagoger med specialutbildning kring anpassad dans bjuder upp till jazz, modernt, balett och dansterapi. Under lägret anordnas även föreläsningar och filmvisning.

Danslägret arrangeras av Nätverket Dans för Parkinson och subventioneras av Parkinsonförbundet Sverige, Region Jönköpings län, Balettakademien Stockholm och Region Halland. Sveriges första dansläger för Parkinson anordnades av samma arrangörer i Dalarna 2018.

Kontakt

Press och media är välkomna att besöka lägret, kontakta oss för att bestämma en tid, eller om du vill ha mer information.

Hugo Tham, utvecklare kultur och hälsa, Kultur i Halland, tel. 0727-02 56 27, e-post: Hugo.V.Tham@regionhalland.se.