2019-11-25 07:25Pressmeddelande

Författare får stöd i form av kritik

Konstsamtal – två kritiker om ett verk – är samtal inför publik, där två yrkesverksamma kritiker pratar om en utvald bok tillsammans med moderator. En diktsamling diskuteras i Kungsbacka den 27 november och en självbiografisk bok är samtalsämne i Varberg den 28 november.

Konstsamtal är Kultur i Hallands kritikstöd för författare som vill ha en gedigen respons och genomgång av en redan utgiven bok. Under samtalen pratar två yrkesverksamma kritiker om en utvald bok tillsammans med moderator. Samtalen spelas in och publiceras som en podcast på www.kritiklabbet.se.

– Konstsamtalen är en inbjudan till läsare såväl som till halländska författare att mötas och gå på djupet i en text. Jag ser fram emot att höra litteraturkritikernas diskussion och hoppas på ett givande samtal kring kvalitet i samtidslitteraturen, litteraturens roll och kritikens betydelse i den offentliga debatten, både på scen och efteråt, säger Maria Ehrenberg, regionbibliotekarie.

Kritikstödet utlystes i år för andra gången och nästa ansökningsomgång blir inför Konstsamtal hösten 2020.

Kritiklabbet är en fristående redaktion med kritikerkompetens som vi har anlitat för att välja ut de titlar som får kritikstöd i år, utifrån ansökningar från författare i Halland. Kritiklabbet har på redaktionella grunder valt ut såväl de två böckerna som de fyra kritikerna.

Konstsamtal om diktsamlingen Sjöstjärna av Stefan Albrektsson

• Onsdagen den 27 november, kl. 18.30
  • Konsthallen, Kulturhuset Fyren, Kungsbacka
  • Kritiker är Mikaela Blomqvist och Erik Bergqvist.
  • Moderator: Magnus William-Olsson, Kritiklabbet

Dikterna i Sjöstjärna är skrivna med en längtan att tala med läsaren. De har sin utgångspunkt i ett barns uppväxt i en dysfunktionell familj och följer ett kronologiskt berättande flöde från tidig barndom till sen tonår.

Albrektssons dikter är små berättelser från barndomen. De utspelar sig i en tid då föräldrar rökte i bilar utan säkerhetsbälten. Ett slags personligt och historiskt tidsdokument om drömmar och flykt. Minnesbilder av rädslor och förväntningar blandas med naivitet och allvar.

Arrangeras i samarbete med Kungsbacka konsthall.

Konstsamtal om Jag är lyckligt gift, min man är bara lite död

Boken är skriven av Christina Karlberg och Marita Warborn Lundgren.

• Torsdagen den 28 november, kl. 18.30
  • Lilla Teatern, Kulturhuset Komedianten, Varberg
  • Kritiker är Ylva Lagercrantz Spindler och Erik Andersson.
  • Moderator: Axel Andersson, Kritiklabbet

Jag är lyckligt gift, min man är bara lite död är en självbiografisk och personlig bok om sorgen efter en älskad livskamrats bortgång, den handlar om tiden före och tiden efter. Hur överlever man? Tar smärtan någonsin slut? Går det att lära sig leva med sorgen och saknaden? Kan man en dag återigen känna glädje och kärlek?

Arrangeras i samarbete med Varbergs bibliotek.

Kontakt

Maria Ehrenberg, regionbibliotekarie, Region Halland, e-post: Maria.Ehrenberg@regionhalland.se, tel: 035-17 98 61.

Ämnen: Kultur