2021-10-13 05:30Pressmeddelande

Festival sätter ljuset på konst- och kulturkritiken

Först i Sverige med att skriva in kritiken som ett eget område i den regionala kulturplanen är Region Halland. Det uppmärksammas genom att regionens första kritikfestival ordnas i Halmstad, Falkenberg, Varberg och Kungsbacka den 14–17 oktober.

Kritikfestival Halland består av scensamtal, uppträdanden, livekritik, föreläsningar och workshoppar. I fokus står litteratur, konst, dans, musik och teater. Här finns möjlighet att lyssna, se och prova på.

En rad etablerade kritiker kommer till Halland varav Ulrika Knutsson, som kommer hålla föredrag i Falkenberg, och musikkritikern och journalisten Andres Lokko kanske är de mest välkända. Tillsammans med kritikern Edith Söderström från P2:s Musikrevyn kommer Lokko att i samband med framträdanden på scen, recensera musik av Per Gessle och Tommy Haglund på Halmstads stadsbibliotek, fredagen den 15 oktober kl. 19.30.

Den som vill prova på att skriva kritik själv är välkommen att delta i workshoppar, ledda av erfarna professionella kritiker, om konstkritik (Halmstad), teaterkritik (Varberg) och danskritik (Falkenberg).

Konstsamtal

De fyra halländska författare som har sökt och beviljats Region Hallands kritikstöd som utgörs av ett publikt samtal där två professionella kritiker och en moderator går igenom författarens verk, är Kerstin Paradis Gustavsson, Lotte Wieslander, Kaisa Johansson och Anders Källgård.

• Det första samtalet, om Kerstin Paradis Gustavssons bok Livets tråd – Paracas textil och kultur, blir i Konsthallen i Kungsbacka torsdagen den 14 oktober, kl. 19.00.
  • Det följs av två samtal på Halmstad stadsbibliotek lördagen den 16 oktober, om Lotte Wieslanders bok Påfågelns barn, kl. 13.00 och Kaisa Johanssons novellsamling Prästens lilla kråka och andra noveller, kl. 15.00.
  • På söndagen den 17 oktober, kl. 13.00 på Varbergs stadsbibliotek, är det Anders Källgårds tur att få sin roman Del två – En fortsättning på Hemsöborna synad.

Kritikfestival Halland 14–17 oktober

Kritikfestival Halland arrangeras av redaktionen på Kritiklabbet med stöd av och i samarbete med Region Halland – Kultur i Halland.

Programmet är öppet för alla och alla arrangemang är gratis. Föranmäl dig gärna till workshopparna. Se hela programmet för Kritikfestival Halland på www.kritiklabbet.se

Christina Kall, litteraturutvecklare, Kultur i Halland
Tel. 0721-45 47 86, e-post: Christina.Kall@regionhalland.se