2021-09-15 05:55Pressmeddelande

Experimentella vävar av unga hallänningar på konstmuseet

Mönster med "vävda" färgband i olika färger.

Fem ungdomar fick i uppdrag att väva en utställning. De antog utmaningen och vävde experimentellt med färg och form utifrån sitt eget intresse. Till hjälp hade de varsin lånad grindvävstol, ett mobilt vävredskap som i sin enkelhet bjuder på oändliga möjligheter.

Efter grundläggande instruktioner lärde de sig allt från att varpa till att väva egna mönster. Slutresultatet blev användbara föremål, klädesplagg och konstverk som de nu visar för dig.

– Jag har gjort två dekorativa tavlor med temat natur, när jag skapar vill jag uttrycka något som betyder mycket för mig. Den första väven jag gjorde var ”havet”. Jag kom på det eftersom jag ville använda mina snäckor som jag plockat vid havet. Sedan borrade jag hål i dem så jag kunde trä i dem och sy fast dem i väven. Efter den väven ville jag ha något som passade ihop med havsväven, men som var med någon annan teknik. Då passade det att göra ”skog” i form av en rya, dekorerat med kottar som jag sytt fast. Dessa två vävar band jag fast på varsin gren för att få en ännu mer naturlig stil, berättar Evelina Markow från Hishult, om processen med de vävar hon skapat för utställningen.

Vernissage för utställningen Experiment VÄV är på lördag den 18 september kl. 15 på Hallands Konstmuseum i Halmstad. Utställningen visas där i tre veckor innan den flyttar till Kulturhuset Komedianten i Varberg för ytterligare tre veckor. Nästa år i september visas Experiment VÄV på den internationella vävmässan på Halmstads Arena, VÄV2022.

Projektet Experiment VÄV startades 2019 av Kultur i Halland – Slöjd för att engagera barn och unga i vävning inför att Halmstad skulle bli värd för VÄV2020, som nu i stället blir VÄV2022.

– Jag hade inga förkunskaper kring väv innan. Jag ville vara med för att det lät spännande att få testa ett nytt sätt att vara kreativ på. Jag hade inte vävt något innan jag var med i Experiment VÄV. När jag fick prova på första gången kände jag direkt att det var något för mig och det är något som har blivit ett stort intresse, berättar Kajsa Ahlberg från Frillesås.

Medverkande i Experiment VÄV

• Andreas Forkman f. 2005 Lynga
  • Matilda Sandberg f. 1997 Simlångsdalen
  • Evelina Markow f. 2001 Hishult
  • Oskar Gybäck f. 1997 Simlångsdalen
  • Kajsa Ahlberg f. 1997 Frillesås

Se mer av #experimentväv på Kultur i Halland – Slöjds konto på Instagram @kulturihallandslojd

Experiment VÄV visas

• 18/9 – 10/10 2021 Hallands Konstmuseum, Halmstad
  • 16/10 – 6/11 2021 Kulturhuset Komedianten, Varberg
  • 22/9 – 24/9 2022 VÄV2022, Halmstad Arena

Vernissage lördag den 18 september

Hallands Konstmuseum, Tollsgatan 2, Halmstad

Invigning i hörsalen kl. 15: Museichef Magnus Jensner hälsar välkomna. Lotta Sandberg, konstpedagog, samtalar med de unga utställarna samt med Anna Fabler från Kultur i Halland – Slöjd.

Till invigningen i hörsalen erbjuds ett begränsat antal platser. Endast förbokning senast fredag 17 september via bokning@hallandskonstmuseum.se eller telefon 035-16 23 00.

Invigningen livestreamas också på Hallands Konstmuseums sida på Facebook.

Kontakt

För mer information och kontaktuppgifter till medverkande unga vävare, kontakta:

Anna Fabler, utvecklare slöjd och konsthantverk, Kultur i Halland
E-post: anna.fabler@regionhalland.se