2019-07-09 11:07Pressmeddelande

En sommar utan benbrott?

De flesta känner nog till att vinterhalvåret för med sig en stor ökning av fallolyckor bland äldre, ofta med svåra benbrott som följd. Men hur vanligt är frakturer av olika slag under sommaren i Halland? Och hur kommer alkohol och motion in i bilden?

Det berättar Niyaz Hareni, ST-läkare på Ortopedikliniken vid Hallands sjukhus Varberg, mer om i det senaste avsnittet av Hallands sjukhus sommarpodd. Niyaz och hans kollegor tar emot patienter som drabbats av benbrott dygnet runt.

  • På sommaren är det generellt sätt fler unga personer som skadar sig än under vinterhalvåret. Många utför friluftsaktiviteter och utomhussporter i större utsträckning, vilket också bidrar till en ökad risk för frakturer om man inte är tillräckligt säkerhetsmedveten, berättar Niyaz Hareni.

De senaste åren har studsmattor varit en orsak till att många barn skadar sig. En beklaglig ”trend” som Niyaz dessvärre inte ser ett slut på.

  • Det är viktigt att du använder bra skyddsnät så att barnet inte trillar ned från studsmattan. Tänk också på att begränsa antal personer som hoppar samtidigt och att använda kantskydd så att barnen inte skadar sig på fjädrarna, tipsar Niyaz.

Att röra på sig är alltid bra, och att hoppa studsmatta stärker bland annat benstyrkan och tränar balansen. I avsnittet berättar Niyaz mer om vikten av motion för att minska risken för att drabbas av benbrott.

Du kan lyssna på sommarpodden via iTunes, acast och på www.regionhalland.se/sommarpodden. Nytt avsnitt finns tillgängligt varje tisdag v.26-32.


Om Region Halland

Region Hallands uppdrag är att driva frågor inom hälso- och sjukvård, näringsliv, kultur, miljö, infrastruktur med mera. Vår vision är att Halland ska bli den 'Bästa livsplatsen'. Med det menar vi att Halland ska bli den bästa platsen att bo på, utbilda sig, arbeta och driva företag inom.

Kontaktpersoner

kommunikationschef Hallands sjukhus
Marianne Kondrup

Relaterad media