2019-08-08 14:10Pressmeddelande

En hyllning till kammarmusikens ikoner

Popkonstversion av ett porträtt av Beethoven.Ludwig van Beethoven

Den 15–18 augusti hålls Change Music Festival i Kungsbacka, Tjolöholm och Varberg. Årets tema är ”Ikoner” och i programmet ingår förutom kammarmusik både jazz, folkmusik, dans och konst.

Festivalen bjuder på musik från 1500-talet och ända fram till idag. Från Johann Sebastian Bach till Britta Byström och däremellan blir det verk av Ludwig van Beethoven, Wolfgang Amadeus Mozart, Joseph Haydn, Franz Schubert, Amanda Maier-Röntgen, Richard Wagner, Igor Stravinsky, Leonard Bernstein, Emilia Amper, Magnus Lindgren och många fler.

Världspremiär i Fyren

På fredagen spelas ett helt nytt verk av Britta Byström som har sin urpremiär på kulturhuset Fyren i Kungsbacka, “A Walk to Brahms”. Vi får också höra Brittas hyllade Horns Trio “Diagonal Trio” som är inspirerad av Olle Baertlings konst, vilken också projiceras under konserten. Denna konsert spelas in av Sveriges Radio P2.

En särskild hyllning i Varberg

Under konserten ”In Beethoven’s Shadow”, som spelas på Varbergs Teater lördag 17 augusti, hyllas den nyligen bortgångne kompositören Sven-David Sandström. Här får vi höra Simon Crawford-Phillips, piano och Karin Dahlberg, sång, framföra hans sångcykel ”Som eldflugan tänds och slocknar” med text av Tomas Tranströmer.

Unik konsert med 100 sångare

På söndagen ger vi den mest ikoniska konserten av alla - Beethovens 9:e symfoni. Det blir en helt unik konsert i det nyrenoverade Magasinet på Tjolöholms slott.

Beethovens 9: e symfoni anses av många som ett av hans största verk och en av de mest ikoniska kompositionerna av västerländsk klassisk musik. Leonard Bernstein satte upp stycket för att fira Berlinmurens fall i en legendarisk konsert 1989 och temat Ode to Joy från symfonin antogs 1972 som Europahymnen. I samma anda av förening och medmänsklighet samlar vi alla festivalens musikaliska krafter för att ge en minnesvärd återgivning av detta mästerverk. Medlemmar från de lokala körerna Varbergs Motettkör, Halmstads Oratoriekör, Härlanda Voces och Göteborgs Ungdomskör bildar en enda stor kör tillsammans med Svenska Kammarkören. Solister är Karin Dahlberg, Matilda Paulsson, Alexander Grove och Lars Johansson Brissman. Allt under ledning av dirigenten och konstnärlige ledaren Simon Crawford-Phillips.

Boka intervju med Kungsbacka Piano Trio

Medlemmarna i Kungsbacka Piano Trio – Malin Broman, Jesper Svedberg och festivalens konstnärlige ledare Simon Crawford-Phillips, som alla var med och startade festivalen och fortfarande är dess nav – kommer att vara i Kungsbacka 9 augusti och är då tillgängliga för intervjuer och foto.

Media är välkomna att kontakta Mats Eriksson (se nedan) för att boka tid.

Regionalt samarbete

Change Music Festival arrangeras av Kungsbacka och Varbergs kommuner i samarbete med Region Halland.

Läs mer på www.changemusicfestival.se

Kontakt

Vill du veta mer kontakta gärna:
Mats Eriksson, Kungsbacka kommun
070-6007424
mats.o.eriksson@kungsbacka.se

eller

Patric Aurell, Region Halland
0708-19 79 18
Patric.Aurell@regionhalland.se 

Önskar du högupplösta bilder? Kontakta:
Eva Ralph, Region Halland
0766-95 04 71
eva.ralph@regionhalland.se 


Ämnen: Kultur

Om Region Halland

Region Hallands uppdrag är att driva frågor inom hälso- och sjukvård, näringsliv, kultur, miljö, infrastruktur med mera. Vår vision är att Halland ska bli den 'Bästa livsplatsen'. Med det menar vi att Halland ska bli den bästa platsen att bo på, utbilda sig, arbeta och driva företag inom.