2020-06-08 08:09Pressmeddelande

De ska arbeta med långfilm i Halland

Alexander Öhrstrand och Mika Gustafson.Alexander Öhrstrand och Mika Gustafson.

Två filmare ska i höst vistas ett par veckor i Halland för att arbeta tillsammans med en kommande långfilm i Filmresidens Halland, som är ett residensprogram för filmkonstnärlig utveckling. Mika Gustafson och Alexander Öhrstrand har valts ut till residenset ifrån 43 ansökningar från hela Sverige.

Filmresidenset innebär att filmare får komma till Falkenberg och Katrinebergs folkhögskolas filmhus under en period hösten 2020. De utvalda deltagarna erhåller 40 000 kr till sitt projekt, samt fri kost och logi under två veckor.

– Det känns jätteroligt. Att få möjlighet att gå in i en bubbla för att skriva är väldigt värdefullt. Att dessutom få komma bort från storstan och få arbeta i en så vacker miljö som Halland erbjuder är en extra bonus, säger Mika Gustafson och Alexander Öhrstrand.

Under residenset bor residenstagarna på Katrinebergs folkhögskola i Vessigebro, utanför Falkenberg, och de har de möjlighet att arbeta i filmhuset Studio 114. Det ingår tillfällen för samarbeten med bland andra filmutbildningens deltagare under residensperioden.

– Vi kommer att jobba med vår kommande långfilm, som är en historia om familjeband som utspelar sig i en säregen värld, och en tv-serie som vi håller på att utveckla, som tar avstamp i temat Generationskonflikten, berättar Mika Gustafson och Alexander Öhrstrand.

Mika Gustafson är verksam som regissör, manusförfattare och producent. Hon har studerat på filmlinjen vid Fridhems folkhögskola och har examen från Akademin Valands regiutbildning. Tillsammans med regissörerna Olivia Kastebring och Christina Tsiobanelis har hon skapat långfilmsdokumentären Silvana – väck mig när ni vaknat (2017).
Läs mer om Mika Gustafson 

Alexander Öhrstrand är skådespelare och manusförfattare. Han har studerat på skådespelarlinjen vid Katrinebergs folkhögskola, på Scenskolan Malmö, samt på Alma manusutbildning. Alexander har bland annat medverkat i Bron (2011), Wallander (2013) och Tills döden skiljer oss åt (2007).
Läs mer om Alexander Öhrstrand 

Urvalsgruppen bestod av filmutbildaren Anders Ahlberg och representanter för Katrinebergs folkhögskolas filmlinje, samt Anna Eriksson, utvecklare för film och rörlig bild, Kultur i Halland.

Filmresidens Halland finansieras av Region Halland, Katrinebergs folkhögskola, Falkenbergs kommun och Kulturrådet. Kulturrådet har i dagarna tilldelat vårt residensprojekt utvecklingsbidrag för dess andra år. I projektet ingår även filmresidensprogrammen International Filmmaker Residency Halland (filmpedagogik) och Filmresidenset Playground (för unga filmare).

Kontakt

Anna Eriksson, utvecklare film och rörlig bild, Kultur i Halland
e-post: Anna.K.Eriksson@regionhalland.se tel: 035-17 98 93Om Region Halland

Region Hallands uppdrag är att driva frågor inom hälso- och sjukvård, näringsliv, kultur, miljö, infrastruktur med mera. Vår vision är att Halland ska bli den 'Bästa livsplatsen'. Med det menar vi att Halland ska bli den bästa platsen att bo på, utbilda sig, arbeta och driva företag inom.