2021-02-12 08:20Pressmeddelande

De allra sköraste färdigvaccinerade – nu ny vaccinationsfas

Under fredagen vaccinerades de sista personerna, som önskat vaccination, på särskilda boenden för äldre (SÄBO) i Halland. Det innebär att de allra sköraste personerna har fått ett skydd mot covid-19. Nu går vaccinationen in i en ny fas där bland annat personer som är 65 år och äldre ska vaccineras – 80 år och äldre personer är först ut.

– Det känns fantastiskt att vi nu är klara med vaccinationen på SÄBO. Tack vare att vi har ett riktigt bra samarbete mellan regionen och kommunerna har det här flutit på väldigt bra och gått snabbt. Jag är stolt över samarbetet och att vaccinationen nu är klar, säger Madelaine Gustafsson, ansvarig för koordinationen och vaccinationen på särskilda boenden för äldre (SÄBO).

Det var stor andel av de äldre som vaccinerade sig i Halland, hela 87% visar preliminära siffror. Fram till och med onsdagen den 10 februari har Halland vaccinerat 13910 personer med dos 1, 4644 har fått dos 2 och totalt har Halland gett 18550 doser.

Fortfarande pågår vaccination av de som har hemtjänst och samboende till de med hemtjänst och hemsjukvård. Samtidigt startar vaccinationen i nästa fas där de äldsta erbjuds vaccination först.

– I Halland finns stor vaccinationskapacitet och vi ser fram emot att det kommer mer vaccin så att vi kan möta den stora efterfrågan på vaccination som finns från allmänheten, säger Karin Hesselgard, chef för Närsjukvården Halland och ansvarig för vaccinationsarbetet.

Det kommer finnas många platser att vaccinera sig på i Halland framöver. Förutom de 46 ordinarie vårdcentralerna kommer fyra vaccinationscentraler finnas tillgängliga i Kungsbacka, Varberg, Falkenberg och Halmstad. Om man inte har möjlighet att boka digitalt kan en närstående hjälpa till med bokningen eftersom det inte krävs bankID för att boka i Halland. Det finns dessutom möjlighet att ringa och få hjälp med bokningen. Telefonnummer står i det brev som alla invånare kommer att få när det är dags att boka tid.

Nästa vecka inleds fas 2. I början av vecka får personer som är 80 år och äldre brev hemskickat med information om vaccinationen och instruktion om hur man bokar. Och succesivt kommer alla invånare att få ett brev.

Intervjuer efter sändning
Kontakta kommunikationsdirektör Johanna Wiechel-Steier på telefon: 070-082 22 14

• Maria Löfgren, bitr. smittskyddsläkare Region Halland
  • Karin Hesselgard, chef för Närsjukvården Halland, ansvarig för vaccinationsarbetet
  • Madelaine Gustafsson, verksamhetschef för Vaccinationscentralen Halmstad, ansvarig för vaccinationen på särskilda boenden för äldre.
  • Annelie Andersson, enhetschef för hemsjukvården i Falkenberg, och är en av flera ansvariga för vaccinationen på särskilt boende för äldre i Falkenberg
  • Eva Fehrman, distriktssköterska Närsjukvården Halland, har ingått i team som vaccinerat på särskilda boenden för äldre