2019-12-11 11:49Pressmeddelande

Årets kulturpristagare Nathalie Ruiz har fått Torup att dansa och le

Region Hallands kulturpristagare 2019 är en internationellt lysande stjärna på dansscenen och en outtröttlig ambassadör för danskonsten som inte gör skillnad på Dramatens stora scen och bygdegården i Torup.

Nathalie Ruiz växte upp i södra Frankrike på 1960-talet och visste redan som liten att hon ville dansa. Läkarstudierna avbröts när kärleken till dansen tog över. Hon har haft en framgångsrik karriär som dansare internationellt och har arbetat med en rad välkända koreografer och danskompanier.

1988 kom hon till Sverige för att ingå som solist i Cullbergbaletten under Mats Eks ledning, och blev kvar här. I Sverige har hon arbetat med de flesta betydande moderna koreografer som Per Jonsson, Kenneth Kvarnström och Birgitta Egerbladh och är sedan 1992 själv verksam som koreograf.

För några år sedan bosatte hon sig i lilla Torup utanför Hylte. Övertygad om att dansen har en plats även där började Nathalie med dans-workshops. Nyfikna Torupsbor och andra som vågade sig dit möttes av hennes entusiasm och värme. Och Nathalie Ruiz har fått byn att dansa. Med sitt smittande engagemang för dans och rörelse har hon fått människor i alla åldrar att våga uttrycka sig med kroppen och att ställa sig på scen - i Falkenberg, Halmstad och Kungsbacka.

Att fylla landsbygden med kultur är en vision hon tar på största allvar. Projektet Access, där Nathalie är en drivande person, har som mål skapa en ”verktygslåda” för att främja kulturen på små orter som Torup. Genom att skapa lekfulla konstnärliga ytor som ökar intresset för kultur ska det bidrar till gemenskap över generationsgränserna, integration och ett levande samhälle. Tack vare sitt nationella nätverk har hon lockat personer som Rolf Lassgård, Stina Ekblad och Rikard Söderberg till Torup och bygdegården – kvällar då sittplatserna knappt räckt till.

Natalie dansar fortfarande själv. Till hösten ses hon i föreställningen Kalejdodans som turnerar på mindre orter i hela Halland. KalejdoDans är ett samarbete mellan Teater Halland och Rum för Dans.

Tidigare pristagare
2018: Simon Crawford-Phillips, pianosolist, kammarmusiker och dirigent
Simon Crawford-Phillips är mitt i en fantastisk karriär som konsertpianist, kammarmusiker och dirigent, med hela världen som sitt arbetsfält. Simon tar också världen till Halland genom sitt konstnärliga ledarskap för kammarmusikfestivalen Change Music Festival, där han genom sitt breda nätverk av enastående musiker, engagerar och berikar Halland med konserter av yppersta världsklass.

2017: Kerstin Paradis Gustafsson, textilkonstnär, författare och ullspecialist
Kerstin Paradis Gustafsson har med stor respekt för kvinnors hantverksskicklighet genom sina resor och ett idogt forskningsarbete samlat in kunskaper om ull och ullhantering världen över. Med sin konstnärliga gärning och genom de böcker hon skrivit, delger hon alla slöjd- och hantverksintresserade ovärderliga textila teknikkunskaper. Kerstin Paradis Gustafsson bidrar därmed till att vårt gemensamma textila kulturarv inte går förlorat för kommande generationer.

2016: Eva Eriksson, konstnär, illustratör och författare
Eva Eriksson har genom sitt konstutövande gett barn och unga en självklar till- och ingång till konstnärlig upplevelse av högsta kvalitet. Genom illustrationer i många av de bästa barnböckerna som skapats har flera generationer barn – och deras föräldrar – fått en inblick i en värld där lekfullhet och perspektivförskjutningar paras med allvar och respekt för allas lika värde.

2015: Fredrik KAOS Wentzel, dansare och artist

2014: Anna Takanen, konstnärlig ledare, skådespelare, regissör och teaterchef

2013: Susanna Lindeborg och Ove Johansson, musiker

2012: Lotta Antonsson, konstnär

2011: Britt-Marie Christoffersson, konsthantverkare

2010: Carl-Johan Vallgren, författare

2009: Malin Broman, violinist


Ämnen: Kultur

Om Region Halland

Region Hallands uppdrag är att driva frågor inom hälso- och sjukvård, näringsliv, kultur, miljö, infrastruktur med mera. Vår vision är att Halland ska bli den 'Bästa livsplatsen'. Med det menar vi att Halland ska bli den bästa platsen att bo på, utbilda sig, arbeta och driva företag inom.

Kontaktpersoner

förvaltningschef Kultur och skola
Eva Nyhammar