2021-08-27 07:00Pressmeddelande

Ambulanssjukvården Halland anmäler händelse enligt lex Maria

Chefläkaren för Ambulanssjukvården Halland har beslutat om anmälan enligt lex Maria. Händelsen inträffade på Halmstad sjukhus under april 2021.

Händelsen handlar om en patient med cancer som skulle transporteras från Halmstad för behandling i Lund. På avdelningen i Halmstad uppstår diskussion om ambulans verkligen är korrekt transportsätt. Slutligen beslutas om liggande sjukresa men då har transporten fördröjts cirka 45 minuter. Patienten missade sin behandling i Lund och fick vänta på sin behandling ytterligare en dag. Händelsen har således fördröjt nödvändig vård.

Händelsen kommer att utredas av Ambulanssjukvården i samarbete med övriga vårdgivare.

För mer information om den här händelsen, kontakta:

Frozkhan Jainul Abdeen, chefläkare Ambulanssjukvården Halland som nås via Hallands sjukhus växel på telefon 035-13 10 00.

Fakta om patientsäkerhet

Patientsäkerhet handlar ytterst om skydd mot vårdskada. Med vårdskada menas kroppslig eller psykisk skada eller lidande som en patient drabbas av i kontakten med hälso- och sjukvården. Vårdskador kan ha olika allvarlighetsgrad, allt från att patienten avlider av skadan eller får bestående men till att patienten blir helt bra.

Regering och riksdag ansvarar för lagstiftningen som styr vården, till exempel hälso- och sjukvårdslagen och patientsäkerhetslagen. Inspektionen för vård och omsorg, IVO, och andra myndigheter ansvarar för regler och styrdokument i form av föreskrifter, riktlinjer och vägledningar. Hälso- och sjukvården ansvarar för att följa de lagar och föreskrifter som finns och arbeta patientsäkert.

Kraven på hälso- och sjukvården har både skärpts och blivit tydligare sedan patientsäkerhetslagen trädde i kraft den 1 januari 2011. En ökad medvetenhet gör det enklare att arbeta förebyggande, med fler interna utredningar och händelseanalyser som följd.

Enligt bestämmelserna i patientsäkerhetslagen (2010:659)
· Ska hälso- och sjukvårdspersonalen rapportera risker för vårdskador samt händelser som har medfört eller hade kunnat medföra en vårdskada till vårdgivaren.
· Har vårdgivaren en skyldighet att utreda händelser i verksamheten som har medfört eller hade kunnat medföra en vårdskada.
· Ska vårdgivaren anmäla händelser som har medfört eller hade kunnat medföra en allvarlig vårdskada till Inspektionen för vård och omsorg, IVO (lex Maria).

Läs mer på 1177.se

Kommunikationsstrateg Ambulans, diagnostik och hälsa