2021-10-21 14:09Pressmeddelande

500 000 givna doser mot covid-19 i Halland

I går, den 20 oktober, passerade Region Halland 500 000 givna doser vaccin mot covid-19.

– Det är ett enormt lagarbete som gjorts av väldigt många i regionen under hela det här året för att vi skulle nå hit, konstaterar Karin Hesselgard, förvaltningschef Närsjukvården Halland.

– Alla som vaccinerat, verksamheter som ställt om för att frigöra tid och hela planeringskedjan bakom – som byggt om system och sett till att vaccinleveranser runt om i Halland fungerat. Det är väldigt många som har gjort ett enastående jobb och genomfört en mycket bra insats, betonar Karin Hesselgard.

Region Halland har kunnat vaccinera i enlighet med de mål som satts upp av regeringen. Nu handlar vaccinationsarbetet om att få en ännu bättre vaccinationstäckning jämte arbetet med att vaccinera barn och ungdomar mellan 12–15 år samt de grupper som rekommenderas en tredje dos av Folkhälsomyndigheten.

– Resan vi gjort tillsammans med invånarna, från första givna dos till idag, är enormt viktig säger Jörgen Preuss, regiondirektör. Vaccination är det mest effektiva vi har för att minska smittspridning och svår sjukdom, men också avgörande för att samhället ska fungera på det sätt vi önskar. Jag vill passa på att rikta ett tack till alla som tagit beslut om att vaccinera sig.

Arbetet med att nå de som ännu inte valt att vaccinerat sig, pågår på flera sätt i regionen. Det handlar om informationsinsatser och olika sätt att göra vaccinationen lättillgänglig för hallänningarna. Den som önskar kan bli vaccinerad genom att boka tid på en vårdcentral eller genom drop-in som erbjuds vid vissa tillfällen. Utöver det kommer det vara möjligt att vaccinera sig på ytterligare platser genom mobila team som kommer att finnas tillfälligt på olika ställen i Halland.

– Vi vet att det finns flera olika skäl till att man inte vaccinerat sig, beskriver Bibi Estev, områdeschef Uppdrag Pandemi Närsjukvården Halland som håller ihop vaccinationsinsatsen i Halland. Det kan handla om att man behöver få möjlighet att ställa frågor eller att det inte känts prioriterat. Nu när vi kan göra det lättare genom information och vaccination där man ändå befinner sig, ökar andelen vaccinerade successivt.

• Enligt Folkhälsomyndighetens statistik över vaccinationstäckningen för invånare folkbokförda i Halland har fram till och med vecka 41, 81,8% fått minst en dos och 78,8% är färdigvaccinerade, här inkluderas också 12–15 åringar.
  • Onsdagen den 27 oktober webbsänder Region Halland en beskrivning av pandemiläget och pågående arbete med vaccination mot covid-19.
  • Gå gärna in på regionhalland.se för att ta del av aktuell vaccinationsstatistik.

Kontakt:
Karin Hesselgard