2018-10-09 11:00Pressmeddelande

Hallands sjukhus anmäler händelse enligt lex Maria

Hallands sjukhus anmäler en händelse till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Händelsen gäller en äldre patient på Hallands sjukhus Halmstad där man vid en röntgenundersökning tre veckor efter en stor bukoperation upptäcker en kvarglömd kompress i buken. Kompressen avlägsnas vid en ny operation, men runt den har det bildats var och patienten får problem med att det läcker från såret.

Det finns tydliga rutiner för att sådana här händelser inte ska kunna inträffa. Bland annat följs en checklista som WHO* tagit fram för säker kirurgi.

– Sjukhusets utredning visar att patienten löpte risk att drabbas av en allvarlig vårdskada och vi anmäler därför händelsen enligt lex Maria, säger Birgitta Lagerqvist, chefläkare Hallands sjukhus.

Patienten är avliden, dock inte till följd av den här händelsen. Med hänsyn till patientsekretessen kommenteras inte patientens kön och ålder ytterligare.

*WHO=Världshälsoorganisationen

För mer information om den här händelsen, kontakta:

Birgitta Lagerqvist, chefläkare Hallands sjukhus, nås via Hallands sjukhus växel, tfn 035-13 10 00.

Pressmeddelandet publicerat av:

Charlotte Hallström Johnsson, kommunikationsstrateg, tfn 070-289 49 62.

Fakta om patientsäkerhet

Patientsäkerhet handlar ytterst om skydd mot vårdskada. Med vårdskada menas kroppslig eller psykisk skada eller lidande som en patient drabbas av i kontakten med hälso- och sjukvården. Vårdskador kan ha olika allvarlighetsgrad, allt från att patienten avlider av skadan eller får bestående men till att patienten blir helt bra.

Regering och riksdag ansvarar för lagstiftningen som styr vården, till exempel hälso- och sjukvårdslagen och patientsäkerhetslagen. Inspektionen för vård och omsorg, IVO, och andra myndigheter ansvarar för regler och styrdokument i form av föreskrifter, riktlinjer och vägledningar. Hälso- och sjukvården ansvarar för att följa de lagar och föreskrifter som finns och arbeta patientsäkert.

Kraven på hälso- och sjukvården har både skärpts och blivit tydligare sedan patientsäkerhetslagen trädde i kraft den 1 januari 2011. En ökad medvetenhet gör det enklare att arbeta förebyggande, med fler interna utredningar och händelseanalyser som följd.

Enligt bestämmelserna i patientsäkerhetslagen (2010:659)
•Ska hälso- och sjukvårdspersonalen rapportera risker för vårdskador samt händelser som har medfört eller hade kunnat medföra en vårdskada till vårdgivaren.
•Har vårdgivaren en skyldighet att utreda händelser i verksamheten som har medfört eller hade kunnat medföra en vårdskada.
•Ska vårdgivaren anmäla händelser som har medfört eller hade kunnat medföra en allvarlig vårdskada till Inspektionen för vård och omsorg, IVO (lex Maria).

www.1177.se/Halland/Regler-och-rattigheter/Lex-Maria

kommunikationschef Hallands sjukhus